Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Bestuur en commissies

De stichting Amsterdams Universiteitsfonds is een onafhankelijke rechtspersoon en heeft een onbezoldigd bestuur.

Kernactiviteiten van het bestuur zijn: het beheren van de toevertrouwde vermogens, het beoordelen van subsidieaanvragen en het verstrekken van subsidies en beurzen voor onderwijs, onderzoek, studentenactiviteiten en bijzondere projecten van de UvA. Daarnaast is het bestuur verantwoordelijk voor het werven van gelden voor specifieke projecten en het werven van nieuwe fondsen.

De dagelijkse leiding valt onder de verantwoordelijkheid van Melchior Bussink, directeur Amsterdams Universiteitsfonds.

Bestuur

Adriaan Krans

Adriaan Krans (voorzitter)

Krans is in 1994 afgestudeerd in de Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte eerst vijf jaar als advocaat in Amsterdam en New York, waarna hij via een business school tien jaar bij Boer & Croon heeft gewerkt in strategy consulting en interim management. Sinds 2012 werkt hij als zelfstandig professional als interim directeur en adviseur in de private en semi-publieke sector. Zijn leiderschapsrollen zet hij veelal in in de zorg, in het onderwijs / bij kennisintensieve organisaties en bij maatschappelijke trajecten die zich omschrijven als ‘public mediation’.

Nevenfuncties 

 • voorzitter RvT bij Stichting Grote Zangers (2018 – heden)

 

 

Marieke Frijlink

Marieke Frijlink (penningmeester)

Frijlink behaalde haar vrij doctoraal Economie en vervolgens haar postdoctoraal Accountancy aan de Universiteit van Amsterdam in 1999. Zij begon haar carrière bij PricewaterhouseCoopers als audit manager en was jarenlang verbonden aan de UvA als docent en programmamanager. Daarnaast werkte zij als interim manager bij diverse organisaties in de gezondheidszorg en FMCG, waarbij ze projecten leidde op het gebied van ondere andere managementinformatie, begrotingsprocessen en interne controle. Sinds 2014 werkt Frijlink als controller bij de PO-Raad en de VO-Raad. 

Nevenfuncties

 • Stichting WilgaerdenLeekerweideGroep, lid Raad van Toezicht, auditcommissie
 • Stichting Voorzieningenfonds Medewerkers WilgaerdenLeekerweideGroep, voorzitter bestuur
 • Palito B.V., commissaris

 

 

 

Chantal van der Horst

Chantal van der Horst

Van der Horst behaalde in 1979 haar artsexamen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Direct daarna begon zij met de opleiding Heelkunde in het Sint Lucas Ziekenhuis te Amsterdam, waarna zij in het Dijkzigtziekenhuis (Erasmus) de opleiding tot plastisch chirurg volgde. Van1989 tot  medio 2019 was ze werkzaam in Amsterdam UMC locatie AMC, eerst als staflid en later als afdelingshoofd. In haar vakgebied heeft ze speciale interesse in aangeboren afwijkingen. Zij verichtte veel onderzoek naar aangeboren vaatafwijkingen.  Sinds 2000 is Van der Horst hoogleraar plastische chirurgie aan het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam en leidt ze jonge plastisch chirurgen op.

Nevenfuncties

 • Dokters van de wereld, bestuurslid
 • Stichting SKTN-Hevas, voorzitter

 

 

 

James Kennedy

James Kennedy

Kennedy studeerde Buitenlandse betrekkingen in Washington, DC, Theologie in Michigan en Geschiedenis in Iowa. Hij promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Iowa. Na diverse betrekkingen in de VS kwam hij in 2003 naar Nederland, waar hij eerst werkte bij de Vrije Universiteit en in 2007 naar de Universiteit van Amsterdam kwam en hoogleraar Nederlandse geschiedenis sinds de Middeleeuwen werd. Tussen 2015 en 2020 was hij Dean van het University College Utrecht. Sinds 2020 is hij Hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht

Nevenfuncties

 • Academie voor Wetgeving, docent (betaald optreden twee dagdelen per jaar)
 • Fulbright Center, bestuurslid
 • Leuven University Press, lid Redactionele Raad KADOC-serie
 • Museum Catharijneconvert, lid Raad van Toezicht
Jan Six

Jan Six

Six studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de UvA, hij is afgestudeerd in 2004. Hij werkte als afdelingshoofd Oude Meesters bij veilinghuis Sotheby’s. Sinds 2010 is hij directeur en eigenaar van kunsthandel Jan Six Fine Art, gespecialiseerd in Oude Meesters.

Nevenfuncties

 • Six Collectie, curator 
 • Stichting Victor IV, bestuurslid

   
Willem Stiekema

Willem Stiekema

Stiekema studeerde Biologie aan de UvA en promoveerde aan de VU in 1980 in de Moleculaire biologie. Hij werkte als hoogleraar aan Wageningen UR en aan de VU. Vanaf 2009 werkte hij bij de UvA: als oprichter van de Amsterdam Graduate School of Science, directeur van het Swammerdam Institute for Life Sciences en hoogleraar Bioinformatica. Inmiddels is hij met emeritaat en vervult hij diverse bestuurs- en adviesfuncties. 

 

Adviescommissies Amsterdams Universiteitsfonds

Het Amsterdams Universiteitsfonds heeft drie adviescommissies. Deze commissies adviseren het bestuur over de bestedingen van de gelden.

 • De Commissie Academische Zaken adviseert het bestuur over wetenschappelijke subsidieaanvragen en bijzondere leerstoelen.
 • De Commissie Studentenactiviteiten adviseert het bestuur over subsidieaanvragen voor studentenactiviteiten.
 • De Commissie Studiebeurzen adviseert over de beursaanvragen van individuele studenten die een studiebeurs aanvragen om hun opleiding aan de UvA te kunnen voltooien.