Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Fons van den Berg van het onderzoeksinstituut Amsterdam institute for Immunology & Infectious Diseases (AII) heeft een AUF Startstipendium van 25.000 euro ontvangen om onderzoek te doen naar een bepaald voedingssupplement om infecties te voorkomen bij patiënten met acute pancreatitis. Het stipendium wordt mogelijk gemaakt door het Spinoza Fonds van het Amsterdams Universiteitsfonds (AUF).

Acute pancreatitis is een acute ontsteking van de alvleesklier. De meeste patiënten met acute pancreatitis herstellen binnen enkele dagen met vocht en pijnmedicatie. Sommige patiënten ontwikkelen echter ernstige complicaties zoals orgaanfalen of infecties.  

Op dit moment is er geen effectieve behandeling om deze complicaties te voorkomen. Fons van den Berg wil met het stipendium onderzoek doen naar het potentieel van een voedingssupplement genaamd tributyrine als behandeling om infecties te voorkomen bij patiënten met acute pancreatitis.  

Tekort aan butyraat 

Fons: ‘Bij de afbraak van tributyrine in het maag-darmkanaal komt butyraat vrij, een vetzuur dat normaal gesproken wordt geproduceerd door nuttige darmbacteriën. Onze groep heeft onlangs aangetoond dat de ontlasting van patiënten met acute alvleesklierontsteking minder van deze bacteriën bevat, wat wijst op een tekort aan butyraat bij deze patiënten. 

Eerdere studies toonden aan dat butyraat een gunstig effect heeft op de darmgezondheid en de immuunrespons. Wij denken dat dit tekort aan butyraat kan worden hersteld door een supplement, waardoor infecties kunnen worden voorkomen en de patiënten sneller herstellen.’ 

Verbeterde behandeling 

In zijn onderzoek bestudeert Fons de effecten van butyraat bij patiënten met acute pancreatitis die tributyrine of placebo toegediend krijgen. Voor en na de behandeling wordt bloed en ontlasting verzameld.  

Uit de analyses moet blijken of suppletie de butyraatconcentratie verhoogt en/of de darmbacteriën veranderen in de ontlasting. Ook de integriteit van de darmwand en de effecten op de immuunrespons zullen worden onderzocht. In de toekomst zullen deze resultaten hopelijk bijdragen aan een verbeterde behandeling en uitkomst van patiënten met acute pancreatitis. 

Nieuwe call in 2024 

De volgende call voor het AUF Startstipendium zal in (voorjaar) 2024 worden uitgezet. Geïnteresseerde jonge wetenschappers kunnen in het voorjaar van 2024 op deze website meer informatie vinden. Contactadres: rs-startstipendium@amsterdamumc.nl