Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De eerste studenten die via het het Aïda Paalman de Miranda Fonds aan de UvA studeren kregen afgelopen week een warm welkom van het bestuur van het fonds.

Ter nagedachtenis aan hun geliefde collega stelde een groep betrokken wetenschappers het Aïda Paalman de Miranda Fonds in. Met het fonds willen ze getalenteerde Surinaamse studenten de kans geven om aan de UvA onderwijs te volgen. Bètastudenten van de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo kunnen één of twee semesters aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatiewetenschappen (FNWI) studeren.  

De theorie achter het model 
Hamzah Nojosemito (22) en Shofar Sno (21) zijn de eerste studenten die op uitnodiging van het fonds aan de UvA zijn gestart. Nojosemito studeert wiskunde. De komende maanden gaat hij hier zijn afstudeerscriptie schrijven over Appointment Scheduling in Healthcare: hoe plan je zo efficiënt mogelijk de afspraken van een dokter in met zo min mogelijk wachttijd voor zowel dokter als patiënt. Een scriptiebegeleider daarvoor heeft hij al gevonden. Daarnaast volgt hij nog twee modules: Introduction to quantum computing en Markov Chains: een wiskundig model dat wordt gebruikt om de evolutie van een systeem in de tijd te modelleren. Nojosemito heeft op de Anton de Kom al geleerd hoe hij dit model moet toepassen. ‘Bij de UvA leer ik nu hoe de theorie erachter in elkaar steekt.’

Wiskundewedstrijden
Nojosemito hoopt dat zijn half jaar aan de UvA zijn uiteindelijke droom dichterbij brengt: ‘Een baan bij een in Suriname gevestigde multinational als wiskundig programmeur.’ Hij kent zijn medestudent en huisgenoot Sno nog van de middelbare school: ‘We kwamen elkaar vaak tegen bij wiskunde-wedstrijden,’ lacht hij.  

Daarin waren ze allebei niet onverdienstelijk. Sno won zelfs een gouden medaille tijdens de Physics Cup 2022, een onlinewedstrijd waar zo’n duizend studenten en scholieren aan meededen. Hij volgt nu op de UvA vijf natuurkunde-vakken, waaronder: Mathematical Methods 3, Fluids and Soft Matter en Advanced Quantum Physics. Vakken die in Suriname niet worden gegeven. Sno heeft geen moeite met het volgen van vijf vakken: ‘De UvA is goed georganiseerd en de colleges zijn goed te volgen.’ Naast de modules volgen doet hij een extern project. Wat hij later wil gaan doen is niet in één regel uit te drukken: ‘In ieder geval maakt baanbrekend onderzoek in verschillende deelgebieden van de natuurkunde hiervan deel uit. Wiskunde is zeker ook heel interessant, niet alleen als gereedschap voor de fysica, maar ook op zichzelf.’  

Voor de eerste keer zelfstandig en in het buitenland 
Voor Nojosemito en Sno is dit de eerste keer dat ze zelfstandig wonen en in het buitenland zijn. Ze delen een kamer aan de Sarphatistraat. De studenten lopen iedere dag vanuit daar naar het Science Park. ‘Amsterdam is een echte fietsstad. Er wordt ook veel rekening mee gehouden: overal liggen fietspaden.’ Daarnaast valt het de studenten op dat de stad erg internationaal georiënteerd is. ‘En er wordt veel gerookt,’ vult Sno aan.

Taakgroep Aïda Paalman de Miranda Fonds (van links naar rechts)  Vooraan: Drona Kandhai, Hamzah en Shofar, Juliette Nieuwland,  Tweede rij: Chris Zaal, Jan van Mill, Eric Kuisch en Eric Opdam
Taakgroep Aïda Paalman de Miranda Fonds (van links naar rechts) Vooraan: Drona Kandhai, Hamzah en Shofar, Juliette Nieuwland, Tweede rij: Chris Zaal, Jan van Mill, Eric Kuisch en Eric Opdam

Het Aïda Paalman de Miranda Fonds  

Het Aïda Paalman de Miranda Fonds is bij het Amsterdams Universiteitsfonds ingesteld om de ontwikkeling van talent onder Surinaamse studenten te stimuleren. Het fonds is ingesteld ter nagedachtenis aan ‘Ietje’ Paalman-de Miranda. Zij was één van de twee eerste vrouwelijke hoogleraren wiskunde in Nederland. Op haar zeventiende kwam Aïda Paalman-de Miranda alleen met de boot van Suriname naar Nederland om wiskunde te studeren. Ze was indertijd de enige vrouw aan het Mathematisch Instituut van de UvA – waar ze de eerste vrouwelijke hoogleraar werd. Paalman-de Miranda had een groot hart voor onderwijs en heeft veel studenten geïnspireerd.  Met een beurs uit dit fonds kunnen gemotiveerde en getalenteerde studenten van de Anton de Kom Universiteit één of meerdere semesters onderwijs volgen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.  

U kunt hier bijdragen aan steun voor jong talent uit Suriname. 

Zie ook: 'Een fonds op naam van Ietje: dan heb je direct een inspirerend succesverhaal' - Amsterdams Universiteitsfonds (auf.nl)