Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Aïda Paalman de Miranda Fonds

Fonds op Naam om ontwikkeling talent Surinaamse studenten te stimuleren

Aïda Paalman-de Miranda kwam als 17-jarige uit Paramaribo naar Nederland om in Amsterdam wiskunde te studeren. In 1980 werd zij benoemd tot hoogleraar Wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam als één van de eerste vrouwelijke hoogleraren Wiskunde in Nederland. Gedurende haar carrière was zij een inspirerende wetenschapper met een groot hart voor onderwijs. In 2020 overleed zij op 84-jarige leeftijd.

Aanvragen van een beurs voor studenten van de Anton de Kom Universiteit 

Het Aïda Paalman de Miranda Fonds is ingesteld om de ontwikkeling van talent onder Surinaamse studenten te stimuleren. Met een beurs uit dit Fonds kunnen gemotiveerde en getalenteerde studenten van de Anton de Kom Universiteit voor één of meerdere semesters onderwijs volgen aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA. De aanvraagprocedure verloopt via de Anton de Kom Universiteit en staat jaarlijks open van begin december tot 1 februari. 

Eerste beursstudenten

De eerste twee beursstudenten van het Fonds zijn Hamzah Nojosemito en Shofar Sno. Zij zullen in september 2023 starten met hun studie aan de UvA.

Hamzah Nojosemito is 21 jaar, studeert wiskunde en heeft een talent voor programmeren. Ook geeft hij in Suriname wiskundebijles aan middelbare scholieren. Bij de UvA hoopt hij meer moderne wiskunde te leren en deze in te zetten voor verschillende technologieën.

Shofar Sno is 20 jaar, studeert Natuurkunde en wist tijdens de Physics Cup in Estland de derde plaats te halen van 1.000 deelnemers. Naar eigen zeggen houdt Sno van problemen met een objectief correcte oplossing, waarbij het bewijs dat er geen oplossing is, ook een oplossing is.

Hamzah Nojosemito
Shofar Sno

Comité van Aanbeveling

Het Comité van Aanbeveling van het Fonds is als volgt samengesteld:

  • Mevr. Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam
  • Mevr. Kathleen Ferrier, voormalig Tweede Kamerlid, Nederlands Unesco Comité (foto door Foto Verhoeff, Leusden)
  • Dhr. Sjoerd Verduyn Lunel, wiskundige en directeur Research (ASML)
  • Dhr. Eddy Jharap, geoloog, ambtenaar, politicus en ondernemer
Mevr. Geert ten Dam
Mevr. Kathleen Ferrier
Dhr. Sjoerd Verduyn Lunel
Dhr. Eddy Jharap

Wilt u ook getalenteerde studenten een kans geven?  

Het Aïda Paalman de Miranda Fonds is in 2022 ingesteld bij het Amsterdams Universiteitsfonds om studenten van de Anton de Kom Universiteit in Suriname de kans te bieden om aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA te studeren. Wilt u ook bijdragen als particulier of zakelijk of op een andere manier, kijk dan op de website, of neem contact op met Juliëtte Nieuwland via e-mail of telefonisch via 06-28311768. Wij helpen u graag.

Logo's Genootschap ter bevordering van Natuur-, Genees- en Heelkunde, Foundation Composito Mathematica en en Instituut voor Informatica